
Overprikkeld
Prikkels, ze zijn overal. Geluiden, licht, kleuren, geuren, drukte alle indrukken komen bij ons in meer of mindere mate binnen. Wat een normale hoeveelheid prikkels voor jou is, is niet onomstotelijk vast te stellen. Bovendien kan het ook nog eens per dag verschillend zijn. Bij een voor jou te grote hoeveelheid prikkels, ben je al snel aan je taks.
Overprikkeld zijn, staat in feite gelijk aan gestrest zijn. Je zenuwstelsel heeft genoeg opgevangen en geeft jou signalen dat het genoeg is. Niet iedereen is zich bewust van die signalen of wat ze je willen vertellen. We zijn namelijk nog wel eens geneigd signalen te negeren. Een conditionering die je misschien ver heeft gebracht, maar op den duur toch iets met je doet.
Kamp jij met de volgende klachten? Wees dan alert op wat je echt nodig hebt.
- Lichamelijke onrust;
- Lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn);
- Niet helder meer kunnen denken;
- Overdreven emotionele reactie op prikkels;
- Ergernis over prikkels;
- Snel uitvallen tegen mensen;
- Snel huilen;
- Snel aangevallen voelen;
- Impulsiviteit;
- Hoofd- en bijzaken niet onderscheiden;
- Overgevoeligheid voor kritiek;
- Negatieve gedachten;
- Piekeren.
Prikkeldagboek
Houd minstens een week in een dagboek bij wanneer je overprikkeld bent en wat daaraan vooraf gaat. Zo worden patronen zichtbaar. Neem na een week of twee weken opschrijven het dagboek nog eens door. Wees hierbij alert op triggers waarvan bekend is dat ze overprikkeling in de hand werken.
Triggers voor overprikkeling
- Vermoeidheid;
- Lawaai of drukte;
- Open kantoortuinen;
- Strakke deadlines;
- Negatieve feedback of kritiek krijgen;
- Conflictsituaties;
- Gevoel van onrecht;
- Gebrek aan hersteltijd;
- Gebrek aan lichamelijke beweging.
Overprikkeld zijn staat in feite gelijk aan gestrest zijn; het emotionele brein wordt geactiveerd en het lichaam maakt zich klaar voor actie.
Merk je nu dat jij sneller of vaker overprikkeld raakt dan mensen in je omgeving? Het kan zijn dat je Hoogsensitief bent. Hoogsensitieve personen (hsp) hebben een verhoogd vermogen om prikkels waar te nemen. Ook vind er een diepgaande verwerking van prikkels in de hersenen plaats.
Mensen met hoogsensitiviteit kunnen moeite hebben met prikkels uit de omgeving, zoals drukte, werkstress, slecht nieuws of nare beelden, aanraking en social media.
Het mooie is dat mensen met hoogsensitiviteit ook intens kunnen genieten van kunst en muziek, goed zorgen voor anderen, een omgeving scheppen die comfortabel is voor de ander en oog hebben voor detail.
Doordat hsp’s meer prikkels waarnemen en deze diepgaand verwerken, hebben ze meer behoefte aan hersteltijd waarin ze alle informatie kunnen laten bezinken. Gebeurt dit niet, dan raakt een hoogsensitief persoon snel overprikkeld.
Noodrem
Ben je iemand die regelmatig overspoeld wordt door prikkels (of je nu wel of geen Hoogsensitief persoon bent), wees dan alert op hersteltijd. Je kunt er baat bij hebben om af en toe aan de noodrem te trekken. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Even een time-out te nemen en indien mogelijk de situatie te verlaten, bijvoorbeeld door naar de wc te gaan of een wandelingetje te maken.
- Gedachten op te schrijven, om hier later op terug te komen.
- Naar buiten gaan, de natuur in.
- Te gaan sporten.
- Iets te doen wat een goed gevoel geeft.
- Oordopjes in te doen of op een rustige plek te gaan zitten.
- De 4-7-8 ademoefening te doen. Dit helpt om bewust even te vertragen. Adem 4 tellen in. Houd de adem 7 tellen vast. Adem 8 tellen uit.
Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je meer en meer je plek inneemt en tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.
Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik buiten in de natuur.
Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Inspiratie Nieuwsbrief.
Of volg mij op Linkedin.
Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .